“He who knows how to taste does not drink wine but savours secrets” – Salvador Dalì.
Degustarea unui vin împreună cu preparatele potrivite nu este o experiență completă dacă nu afli și povestea din spatele fiecărui vin, povestea cramei sau a întregii producții. Povestea unui vin poate fi o încărcătură de tradiții, istorie și “secrete” a regiunii de unde acesta provine. De această dată, noi am avut șansa să facem cunostință cu regiunea sudică a Ungariei, Villany, prin secretele și poveștile împărtășite de unul dintre co-ownerii Tiffans Winery, în cadrul evenimentului de Wine Pairing de la Hotelul Privo, Târgu Mureș.
Crama Tiffan’s este un producător de vin încă din 1746, fiind o vinărie deținută de o familie cu istorie în regiune. Zona Villany este cunoscută ca fiind o regiune producătoare de vinuri roșii, asta resimțindu-se și în vinurile alese pentru acest eveniment, 4 din 5 fiind vinuri roșii, specialitatea cramei Tiffan’s. Meniul 5 course a fost inspirat din bucătăria tradițională ungurească, cu o reinterpretare modernă a preparatelor și a fost special ales pentru a completa perfect istorisirile atât despre celebra regiune din Ungaria, câ și despre Tiffan’s Winery.
Csenge este chiar un membru al familiei Tiffan, vinurile fiind intitulate după cineva drag
Primul course a fost un somon file brezat, sos de ardei Kalocsai și paste de casă cu brânză, un preparat servit cu vinul alb Csenge din 2017 cu puține note de panificație, singurul vin alb din meniu. Un lucru interesant despre această crama este că aproape toate denumirile vinurilor sunt inspirate fie din tradiția lor, fie au o semnificație personală.
Redy este un vin produs cu principalul scop de a fi un produs affordable, vândut în bistros, wine bars etc., cu un preț de maxim 10 euro/sticlă
Redy, următorul vin degustat a fost servit alături de piept de rață sous-vide, linte neagră și cremă de țelină și merișoare. Redy este un produs comun între crama Tiffan’s și alți 21 de producători locali, toți având aceeași regulă de producție: cel puțin 66% Portugieser, restul amprenta proprie a fiecărei crame.
Balotină de miel, cremă de spanac, fasole picantă și usturoi copt a fost următorul preparat al serii, însoțit de vinul roșu Lucia din 2016, un vin din 80% merlot și 20% cabernet sauvignon.
Cuvee Carissimae a fost vinul ales pentru a fi servit alături de al patrulea preparat al serii, vadas de vită cu sos de legume coapte și găluște de casă cu ou. Design-ul sticlei și eticheta acesteia ce reprezintă o piatră romană descoperită în regiune este pastrată aceeași de foarte mulți ani, acesta fiind un vin menit să reflecte istoria și tradiția cramei.
Desertul serii, ciocolată neagră Rigo Jancsi cu inserție de pere și nucă a fost asociat cu probabil unul dintre cele mai speciale vinuri marca Tiffan’s, Grande Selection, un vin care se face doar o dată la câțiva ani, cu puternice arome de fruct, de butoi și de învechire.
Tu unde ai degustat cele mai bune vinuri? Lasă-ne un comentariu și spune-ne ce regiuni celebre de vinării ai vizitat!