Experiențele culinare și gastronomia reprezintă pentru mulți dintre turiști un aspect foarte important ce poate influența direct percepția asupra unei destinații. Deși există turiști pentru care bucătăria locală nu reprezintă un motiv primar pentru a călători, gastronomia cu toate nuanțele ei poate avea chiar și indirect un impact important în ceea ce privește experiența totală a unui turist, devenind, astfel un element central al turismului worldwide și un principiu ce poate contribui la diferențierea și dezvoltarea multor destinații. Hotelul Privo din Târgu Mureș, despre care nu mai sunt foarte multe de spus având în vedere calitatea serviciilor oferite și unicitatea stilului, este unul dintre hotelurile din România care mizează foarte mult și pe experiențele culinare speciale oferite atât turiștilor, cât și celor din plan local care trec pragul restaurantului Privo.
În 24 mai a avut loc evenimentul de lansare a noului meniu Privo, un 5 course tasting menu signed by CMC Henrik Sebok. Evenimentul și-a propus să treacă dincolo de barierele unei degustări de preparate fresh și noi marca Privo și experiența a fost întregită astfel de un wine pairing și de prezența unor artiști locali pe scenă. Supriza și mai placută a venit din prisma faptului că atât toate preparatele, cât și vinurile atent selecționate (by Liliac si Villa Vinea) au provenit de la producători locali, din Târgu Mureș și împrejurimi, fiind astfel un eveniment focusat pe valorile locale. Acest aspect este în primul rând o metodă de a practica un turism sustenabil, ce mizează pe implicarea și dezvoltarea comunității locale și a brand-urilor mai mici din plan local, o metodă de diferențiere și de stimulare a dezvoltării economice locale și regionale prin intermediul turismului, foarte apreciată la nivel mondial în acest moment.
Oaspeții evenimentului au fost întâmpinați cu un welcome drink: Rhubarb Spritzer, în timp ce pe fundal se auzea un soft jazz. Primul course a fost un Warm Camembert from Harghita – camembert prăjit în crustă de Panko, scorțișoară, piure de pere, mix de salate, praf de sfeclă roșie și micro cress, o combinație servită cu Liliac Fetească Albă.
Pan Fried Local Trout File a fost următorul preparat – un file de păstrăv prăjit, pulpă de citrice, capere, pătrunjel, anghinare, gogoașă din cartof și micro cress, o combinație ce a fost însoțită de Villa Vinea Sauvignon Blanc Selection. Acest preparat a avut la bază păstrăvul proaspăt adus chiar de la Păstrăvăria Lapușna, dintr-o frumoasa zonă de munte din Ardeal.
Villa Vinea Pinot Noir a acompaniat perfect o combinația de pulpă de miel, cremă de cartofi dulci, mix de fasole, bacon, cimbru și micro cress – sau așa numitul Baciu Farm Raised Lamb Shank. Carnea de miel a fost de la Familia Baciu, un producător local, cu tradiție, ce se ocupă cu mesteșugul oieritului de ani de zile, fiind acum stabiliți în Târgu Mureș.
Desertul serii, Csonka’s Walnuts Stories, a fost un pandișpan și cremă cu nuci, biscuiți, sferă cu nuci și caise și înghețată cu nuci caramelizate, ce a avut la bază nucile de la Nucifere Regia care este, probabil, unul dintre cele mai mari proiecte românești din domeniul de creștere a nucilor. Desertul a fost însoțit de Liliac Fetească Neagră, un vin în nuante de roșu intens.
Evenimentul s-a încheiat cu o selecție de brânzeturi locale: Local Artisanal cheese selection by Timian, asortat cu fructe proaspete și confiate și alune de pădure, platou ce a fost însoțit de Villa Vinea Contessa.
Mulțumim Hotelului Privo pentru invitația de a participa la un eveniment atât de deosebit. Ne bucurăm să vedem că Hotelul Privo contribuie și la promovarea brand-urilor și valorilor locale, având o influență semnificativă în ceea ce privește construirea unei comunități ce practică un turism responsabil și sustenabil.
Tu cât de mult pui accent pe partea gastronomică în călătoriile tale? Îți place să încerci preparatele locale? Lasă-ne un comentariu și hai să discutăm despre locurile unde ai gustat cele mai delicioase preparate!