Grecii antici numeau Malta
Μελίτη (Melitē) – cuvânt ce înseamnă “dulce ca mierea”, datorită producției semnificative de miere de pe insulă.
Dacă ne întrebi pe noi, semnificația cuvântului Malta se protrivește de minune insulei, în primul rând datorită cromaticii deosebite pe care o oferă acest mic paradis din sudul Italiei. O altă interpretare etimologică a cuvântului Malta sugerează că această denumire ar veni de la cuvântul fenician “Maleth”, care se presupune că ar însemna “port”, o descriere și mai potrivită pentru Insula Cavalerilor, care este, de altfel, împânzită de portulețe și golfulețe.
Fiind situată în sudul Siciliei, în mijlocul Mării Mediterane, nu e de mirare că aici vei găsi influențe italienești la tot pasul, începând de la partea culinară, până la limbă și ospitalitate. Malta îți oferă cele mai curate ape din Mediterană, fiind un paradis pentru cei pasionați de scufundări, dar și pentru cei pasionați de bucătărie, arhitectură, sau cei dornici de o vacanță culturală. Este important să știi că în Malta nu vei merge strict pentru plaje, pentru că plajele cu nisip sunt prea puține, farmecul insulei fiind dat de piatra calcaroasă specifică zonei.
Pentru vacanța ta în #Malta îți recomandăm să optezi pentru o cazare în partea de est a insulei principale Malta, de exemplu în zona St. Julian’s (recomandarea noastră este: Be Hotel 4*, Golden Tulip Vivaldi 4*, Onyx Apartments sau dacă ai un buget mai ridicat Westin Dragonara Resort 5*) pentru că aceasta este zona cea mai animată de pe toată insula și pe lângă restaurantele deosebite cu vedere la port, aici vei da și de pub-uri, baruri și cluburi. Din St Julian’s ajungi ușor pe toată insula și aici cazările sunt mai accesibile decât în Valletta de exemplu.
Valletta (sau il-Belt) este cea mai mică capitală din Uniunea Europeană și este adesea asociată cu un muzeu în aer liber
Începe-ți călătoria cu o zi de explorare a Vallettei. O poți străbate în câteva ore dintr-un capăt în altul doar plimbâdu-te. Străduțele strâmte de un roz pudrat sau în tonuri calde de bej te vor face sa uiti ca ești într-un spațiu urban, ducându-te cu gândul la vechile vremuri când Cavalerii Ioaniți încă perindau aceste străduțe. Pe lângă străduțele specifice, aici vei da și de muzee, catedrale, piețe cochete sau o vedere spectaculoasă a Marelui Port (The Grand Harbour).
P.S.: Dacă te plimbi în Valletta și prinzi asfintitul nu rata o croazieră pe înserate prin cele două porturi celebre: The Grand Harbour și Marsamxett Harbour.
“Luzzu” = bărci tradiționale malteze pictate de obicei în diverse culori
La aproximativ 11 km de capitala malteză se află sătucul pescăresc Marsaxlokk, cel mai pitoresc loc al Maltei. Aici vei da de un tablou tipic maltez cu bărcuțele colorate tradiționale de pescuit (cunoscute în plan local drept “luzzu”) care așteaptă calme să iasă în larg. În fruntea fiecărei bărcuțe se află o pereche de ochi protectori sau “ochii lui Osiris” a căror legendă spune că sunt meniți să îi protejeze pe pescarii rătăciți pe apele mării.
Dacă ești fan sea food îți recomandăm să servești aici pranzul, pentru a te bucura de o masă copioasă cu pește proaspat și diverse mâncăruri tradiționale, cu o vedere cum rar ți-i dat să ai.
Mdina – “The Silent City” sau “Citta Notabile” este un exemplu perfect de oraș cetate european
Peisajele Maltei parcă rupte din poveștile istorice au fost alese ca platouri de filmare de către diverși producători de filme și seriale. Cu siguranță ai auzit și tu că scene din The Gladiator sau chiar Game of Thrones au fost filmate aici. Dintre toate locațiile deosebite se remarcă în mod special Mdina, sau orașul cetate cu ai lui sub 300 de locuitori, oraș ce a fost capitala insulei în Antichitate. Mdina este cu adevarat “The Silent City” întrucât aici te vei putea retrage pe străduțele liniștite și calme unde, la orice colț vei da de uși cu un design deosebit, aranjamente florale sau cafenele deosebite. Pierde-te pe aceste străduțe și deconectează-te pentru câteva ore de lumea reală.
În comparație cu principala insula Malta, insula Gozo îți oferă un peisaj mai rural și mai puțin populat, pentru a te bucura de o experiență autentică malteză.
Dacă ajungi în Malta într-una din zile explorează alte două insulițe din arhipelag: Comino și Gozo. Achiziționează o excursie din plan local și alege o croazieră de o zi, cu oprire de câteva ore atât pe deosebita insulă Gozo, care nouă ne-a plăcut foarte mult, cât și cu o scurtă oprire la celebra Blue Lagoon. Victoria, capitala micii insulițe Gozo are o istorie de peste 3000 de ani și o primă dovată a acestei călătorii în timp este chiar fortăreața, atracția principală a insulei – “The Cittadella” – o adevarată mândrie a localnicilor. Plimbă-te prin toată cetatea ca să descoperi istoria popurului, iar la final nu uita să ajungi și la numeroasele muzee unde sunt păstrate cele mai importante comori ale trecutului: Museum of Archaeology, The Folklore Museum sau The Cathedral Museum.
Nu uita că oriunde ai merge experiența ta va fi influențată și de oamenii de care dai în cale. Interacționează cu localnicii și cu cei pe care îi întâlnești, încearcă să mănânci cât mai tradițional, admiră peisajele și ia cu tine ca și suvenir starea de bine pe care o ai când descoperi locuri, gusturi, plaje, orașe, străzi, clădiri sau oameni noi.
Tu ai fost în Malta? Hai să povestim și despre experiența ta! Lasă-ne un comentariu și spune-ne ce ți-a plăcut cel mai tare și mai ales dacă te-ai reîntoarce sau nu!
Cu drag,
True Travel Team